Menneskesal




Menneskesal

Menneskesal skal fungere som et blivende æstetisk, tryghedsskabende arkitektonisk værk, der bringer bibliotekets mange forskellige brugere sammen på kryds og tværs, i den mangfoldighed af aktiviteter de ønsker at bruge det til.

I 2019 byggede jeg Menneskemøbel til Blågårdens Bibliotek. Det er et reolmøbel bygget i krydsfinér og indfarvet med mange nuancer af rødlig oliebejdse. Møblet kan foldes ind og ud og bliver brugt til at udstille bibliotekets ambitiøse poesisamling. Menneskemøbel har dannet udgangspunkt for en litterær performance og bruger-bruger anbefalinger. Både bibliotekets personale og brugere er utroligt glade for værket, der er en lille forløber for Menneskesal. Det er rummet for faglitteratur, der skal transformeres til Menneskesal. Rummet er via den eksisterende trappe, er rumligt bindeled mellem bibliotekets to etager og børne- og voksensamlinger.

Menneskesal er et totalinstallatorisk arkitektonisk greb, der inddrager hele rummet med loft, gulv, trappe, vægge og belysning. Værket skal rumme reoler, siddemiljøer og være fabulerende og poetisk i sit udtryk, samtidig med, at det både er funktionelt og empatisk. Det skal bygges af birkefinér og males med oliebejdse i en nøje samstemt farveskala af varme rødlige nuancer, der leder tankerne hen på menneskelig imødekommenhed. Det skal være et værk, der ikke er stationært i sin form, men som kan ændres, foldes ud og ind, åbnes og lukkes, flyttes rundt og omformes efter behov og lyst. Derfor skal store dele af reoler og siddemøbler være på hjul. Skalamæssigt skal Menneskesalen lede tankerne hen på menneskets dimensioner. Væggene beklædes med høje træpaneler af rødbejdset birkefinér. Lofterne og det øverste af væggene males med naturmaling i den samme rødlige farveskale og gulvet får nyt linoleum, helst rødlige nuancer af Marmoleum fra Forbo. Belysningen tilpasses og integreres i værket, dels som loftsbelysning med lamper bygget af birkefinér, dels indbygget i vægge, reoler og siddemiljøer.