Minde om vold / Memory of violence




Artikel – ’Minde om Vold’ – Vejen Kunstmuseum, Kunstavisen, 3.8.2014.

Minder, der ikke forsvinder

Af Inge Schjødt

Dansk Standardpoesi står der udenpå et okkerfarvet træhus, som er kommet til på Museumspladsen ved Vejen Kunstmuseum.  Kigger du indenfor, finder du et drømmeagtigt, blåmalet værelse med et stribet ovenlys, hvor en række skyagtige formationer af bemalet krydsfinér springer ud af vægge og gulv.

Her er ikke tale om lyserøde drømme. Skyerne er gennembrudte af ord, som ikke hører til på et lyst pigeværelse. VOLD, SELVFORSKYLDT, UDFORDRENDE, NAIV, UREN, ALENE, SØVNLØS, MISTRO, EJE, TRUE, AFHØRING, STIV, AR. De store ord er brutalt fræset ned, lag for lag i formationernes finér, og hænger nu som åbne sår, der ikke vil hverken heles eller forsvinde i den blå luft. Det er som at træde ind i et martrende mareridt, som uvægerligt dukker frem, uanset om øjnene åbnes eller lukkes. Versalerne – de store bogstaver giver mindelser om Yahya Hassans digte med voldsomme skildringer af ydmygelser, bank og slag på de bare lemmer, der på tryk også præsenteres med store bogstaver.  Noget er der helt galt i de leverum, hvor facadens deklaration – Dansk Standardpoesi – holder stik.

Kunstgruppen The Truth Behind Small, som udgøres af Maya Peitersen og Linda Bjørnskov, peger med deres installation ’Minde om vold’ på realiteter, som oftest gemmes væk i lukkede rum. Men for de, der lever med vold, og de, der ikke kan fjerne sig fra et problematisk familieforhold, er der brug for at dørene slås op på vid gab, og brug for at italesætte, som her med de helt store bogstaver.

Maya Peitersen, der har en baggrund som arkitekt, fokuserer med rummet på de godt 2 x 2 meter på at illustrere det sanselige, det klaustrofobiske i at have minder om vold tæt inde på livet. Linda Bjørnskov, som er uddannet billedkunstner fra Kunstakademiet i København, har i en årrække beskæftiget sig med vold på baggrund af egne erfaringer. Hun lægger ikke skjul på, hun ønsker at skabe debat og sætte spotlight på volden, som rammer selv de pæneste familier, når en slægtning fx forvandler sig til et manipulerende alkoholmonster.

Batter det at slå dørene op for denne form for kunstnerisk udtryk på Vejen Kunstmuseum? Gå og se.  Måske vil oplevelsen sætte sig spor, så det giver mod til at løfte blikket, og se voldens ofre i øjnene, og byde en medmenneskelig håndsrækning, når standardpoesiens distancerede virkelighed krydses af en form for minder, som ingen ønsker at skulle leve med. Sådan kan Dansk Standardpoesi formet i krydsfinér blive bevidsthedsudvidende.

Vejen Kunstmuseum
Østergade 4, Vejen
Frem til 7. september

——-

Illustrationer: Bjørnskov – Peitersen, Vejen – august 2014, nr 01 og 03.

 

 

INTERVIEW// Kunstgruppen The Truth Behind Small er aktuel med udstillingen ’Minde om Vold. Med den ønsker de at skabe mere

åbenhed omkring emnet vold.

Citat: Minde om vold opfordrer til dialog, åbenhed og nedbrydning af stigmatiseringer.

Minde om vold

The Truth Behind Small består af billedkunstner Linda Bjørnskov og arkitekt og billedkunstner Maya Peitersen. Kunstnerduoen er for tiden aktuel med udstillingen ’Minde om vold’, der kan opleves i Maya Peitersens Artspace DanskStandardpoesi, som står på Museumspladsen ved Vejen Kunstmuseum.

Tretten ordskulpturer

Minde om vold består af tretten træskulpturer. Hver skulptur er sammensat af flere lag af træplader skåret i organiske former og forskellige størrelser.

Ordenes betydninger udfoldet

Værket ’Minde om vold’ tager udgangspunkt i kunstnernes personlige oplevelser af vold. Denne udstilling handler om at skabe dialog og åbenhed omkring emnet vold. En måde, som The Truth Behind Small forsøger at åbne op for emnet på, er ved at gøre ord, som

karakteriserer vores måde at tale om vold på, til omdrejningspunktet for værket. I begyndelsen udarbejdede de en liste med ord, som de forbandt med vold. Det blev til en liste med mange ord, og de  tretten udvalgte ord samler det som de vil udtrykke med værket.

De udvalgte ord har flere betydningslag. Med disse ord ønsker de at lede tankerne hen på emnet vold og forholdet mellem voldsofre, gerningsmænd og samfund.

Sart gennemsigtighed

I forhold til farvevalget har The Truth Behind Small været igennem flere skalaer, før de fandt frem til det endelige udtryk farvemæssigt. Ideen med gennemsigtigheden i farverne er forbundet med et ønske om at skabe mere gennemsigtighed omkring emnet og de ord, som bruges til at snakke om vold.

Dekonstruktion af stigmatiseringer

De vil med ’Minde om vold’ gerne være med til at fremme dialogen omkring emnet, og samtidig rykke ved nogle af de standardiserede begreber. Selvom personligheden formes af oplevelsen af vold, så er der forskel på at kalde sig et voldsoffer eller, at være én, som har været udsat for vold. Denne stigmatisering gør at mennesker – både kvinder, mænd, børn – som udsættes for kan have svært at tale ud om volden, for der er forbundet en skam med det. Hvis folk ikke tør stå frem, så er der en grund til det. Man bliver mødt med mistro; at man selv er ude om det, at man er en naiv stakkel.

En ramme til intimitet

For Peitersen og Bjørnskov har det været vigtigt at skabe et projekt som ikke skulle pakkes ind i en tung formidlingsdel i form af beskrivende tekster til at komplementere installationen i det lille rum på Museumspladsen. Dansk Standardpoesi er rammen for udstillingen. Dette Artspace er skabt af Maya Peitersen med ønsket om at fremhæve det poetiske udtryk i dansk samtidskunst og lyrik. Dansk Standardpoesi har en størrelse på 2,30 x 2,30m i grundplan. Det er et lille boks, som bringer kunstneren og beskueren tæt på hinanden. Her er ingen lange CV ́er og forklarende plancher, som man skal læse sig igennem. – Kun kunst 1:1. Udstillingen ’Minde om vold’ kan opleves i Dansk Standardpoesi på Museumspladsen ved Vejen Kunstmuseum fra 27. juli – 7. september 2014.